Grondig advies

Persoonlijk contact

Betrouwbare levering

Veilig lassen. Hoe doe je dat? Enige tijd geleden meldde een klant dat er behoorlijk veel snij-incidenten waren geregistreerd. Met name bij de lassers en de afdeling metaalbewerking was er echt actie nodig. Zo’n melding is vaak het begin van een boeiend en nuttig proces.
werkhandschoen lassen

Uit een grondige  taakrisicoanalyse (TRA) werd geconstateerd dat de risico’s op handletsel in de categorie 'Dagelijks aanwezig, Middelgroot risico' was. Bij lassen, slijpen en snijbranden vormen open vuur, stralingshitte en hete metaaldeeltjes de risico’s. Maar ook snijden aan de handen is een groot risico. Tijdens het bewerken van metalen werkstukken, constructies en platen zijn vaak ongemerkt zeer scherpe randen aanwezig. Echter het aanwezig risico van handletsel wordt vaak over het hoofd gezien. Ook zijn er eigenlijk geen goede oplossingen beschikbaar op de markt.

Thermische risico’s
Ter bescherming van thermische risco’s wordt regulier een lashandschoen gedragen met een lange kap die minimaal voldoet aan  EN407 (bescherming tegen thermische risico’s). De mechanische risico’s worden in basis opgevangen met de EN388 (schuren, snijden, scheuren, perforatie). Vaak zijn handschoenen niet op snijweerstand getest of hebben hier maximaal prestatieniveau 1.  Maar daarmee heb ik het aanwezige snijgevaar nog niet opgelost.

De juiste balans
Natuurlijk draagt het bij om het werkproces onder de loep te nemen. Maar gezien de aard van dit werk vind ik de juiste PBM van evident belang. Bijzonder in deze situatie is dat beide gevaren van het proces gecombineerd zijn en een bepaalde weging hebben. Om hierin de juiste balans met de hoogst mogelijke bescherming te vinden, is een project op zichzelf.

Hierin ben ik afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, de praktische haalbaarheid en de wensen van de gebruiker.
“Bijzonder is dat er een oplossing nodig was voor zowel thermische gevaren als snijgevaren”
 
Handschoenenteam
Mijn aanpak is dan heel praktisch: de handschoen opnemen en het gesprek aangaan. In dit geval was een team gevormd door mensen van HSE, een aantal medewerkers en een echte handschoengoeroe. Al snel kwamen we tot de conclusie dat het een handschoen van leder moest zijn. Hij moest een hoge prestaties hebben tegen thermische risico’s en een zo hoog mogelijke snijklasse.

De perfecte oplossing
Diverse afwegingen werden gemaakt en beproefd. Eén handschoen kwam als optimaal boven: een comfortabele en soepele handschoen waarvan de palm gemaakt is van geitennappaleder. De binnenzijde  is volledig afgewerkt met een Kevlar binnenvoering. Een unieke oplossing om de twee issues het hoofd te bieden. De handschoen is weliswaar veel duurder in de aanschaf, maar biedt naast bescherming heel veel draagcomfort en heeft een veel langere levensduur.
  
“De grondige aanpak resulteert niet alleen in een veilige handschoen, maar ook in draagvlak voor het gebruik”lassen pbm lashandschoen
 
Draagvlak voor veiligheid
De handschoen werd door een grote groep gebruikers getest. De reacties waren ronduit zeer positief. Medewerkers zijn blij dat er aandacht is voor de risico’s waar ze dagelijks mee te maken hebben. Dat hiervoor een duurzamer en kwalitatief beter artikel wordt ingezet, dwingt respect af. De bewustwording om er zuinig mee om te gaan is bijna een automatisch gevolg. Draagcomfort zorgt ook weer voor een hogere productiviteit en kwaliteit!
De handschoen gaat plaatsmaken voor de traditionele lashandschoen en wordt op persoonlijke uitgifte versterkt.  
Je ziet dat een grondige aanpak uitmondt in een veel beter resultaat. Bovendien creëer je met deze aanpak meer draagvlak. Op zo’n manier een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de veiligheid is een job die voldoening geeft. Daar krijg ik energie van!


Coert
Strategisch PBM-adviseur
 Mail voor PBM-advies 
 Telefonisch contact
 
PRO-account
Kleding bestellen voor uzelf of uw werknemers

Budgetbeheersing en overzicht in één systeem!

 

Bedrijfskleding
Creëer een professionele en uniforme uitstraling!

Alle informatie over een kledingpakket in eigen stijl

 

Huisstijl
Stel je kledingpakket zelf samen

Uitstraling van uw personeel wordt steeds belangrijker.

artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.