Grondig advies

Persoonlijk contact

Betrouwbare levering

Elke dag weer gaan veel mensen op weg naar het werk. Op weg naar de eigen, vertrouwde omgeving voor het verrichten van de hun bekende werkzaamheden.

Ieders werk is anders. Maar wat overal gelijk is, is dat we na het werk ook graag weer veilig thuis willen komen. We hebben niet alles in de hand. Toch proberen we ons zoveel als mogelijk te beschermen tegen alle gevaren en risico’s op het werk. Waar risico’s niet op een andere wijze kunnen worden voorkomen, kan deze bescherming voor een groot deel worden ingevuld met kleding of persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Afgestemd op de werkzaamheden van de medewerker. Maar wordt er altijd gekozen voor de beste optie?

Overbeschermd pbm

Keuze genoeg
Zowel bedrijfskleding als PBM zijn veelal verkrijgbaar in verschillende beschermingsklassen. Niet ieders werk heeft immers evenveel risico. Zo zal een jas van een lasser een andere bescherming moeten bieden dan die van een logistiek medewerker. Diezelfde logistieke medewerker loopt op andere schoenen dan een bouwvakker. Ook PBM bieden keuzes. Of het nu gaat om gehoorbescherming, adembescherming of handbescherming: voor vrijwel ieders werkzaamheden is een passende oplossing voorhanden.

De praktijk: goed gekozen?
Toch zien we bij veel bedrijven dat er een standaard wordt aangehouden in dit soort bescherming. Op zich is dit vreemd, want niemand is standaard. Een recent bezoek aan een logistiek bedrijf liet zien dat een groot deel van het personeel in de bedrijfshal niet op de juiste schoenen liep. Namelijk te zwaar en vrijwel waterdicht. Eigenlijk een schoen die beter geschikt zou zijn voor op de bouwplaats. Het gevolg? Dagelijks vermoeide voeten die ook nog eens sterk geurend uit de schoenen komen.

Dubbel voordeel:
Soms blijkt de betere keus ook nog eens voordeliger!

Ook een mooi voorbeeld is het bedrijf waar medewerkers met handschoenen werkten die een hoge score haalden op het gebied van snijbestendigheid. Het werk dat ermee werd verricht bestond uit het (in de buitenlucht) sorteren van voorwerpen die op geen enkele wijze een risico op snijden met zich meebrachten. Er was eerder sprake van een risico op onderkoeling. Typisch een voorbeeld van een (op zich prima) handschoen die niet voor het werk is ontworpen dat ermee werd verricht. Het gevolg? Te duur voor het werk en daarnaast niet afdoende voor de behoeften van de medewerker.

Overbeschermd pbm

De oplossing: kies correct!
Met een goed advies, afgestemd op de werkzaamheden waarvoor kleding of PBM worden ingezet, kan veel worden gewonnen. Niet alleen financieel (beter genormeerde producten zijn veelal ook hoger geprijsd, maar zijn niet altijd vereist voor het werk), maar ook op het gebied van comfort (denk aan bewegingsvrijheid) en de juiste bescherming. Dus de lichtgewicht schoen met prima ademende eigenschappen voor de logistieke man, en de vooral warme allround handschoen voor het sorteerwerk in de winter. En soms blijkt de béste oplossing voor het werk ook nog eens voordeliger dan de eerder gemaakte ‘standaard’ keus. Dat is dan dubbel voordeel!

Wilt u ook advies voor persoonlijke bescherming, afgestemd op úw werkzaamheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!


Alexander
Strategisch PBM-adviseur
 Mail voor PBM-advies 
 Telefonisch contact
 artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.