Onze voeten zijn zowel letterlijk als figuurlijk de basis van ons lichaam. Ze dragen niet alleen de hele dag je lichaamsgewicht, maar ze vervoeren je ook van de ene naar de andere plek. Eigenlijk zijn ze altijd aan het werk. 

Slip– en struikelgevaar is een van de meeste voorkomende problemen op de werkvloer. Ook te veel gewicht, een verkeerde houding en beknelling komen regelmatig voor. Daarnaast is direct letsel aan tenen of voeten als gevolg van vallende materialen een groot risico. Blessures hebben direct invloed op de productiviteit en bovendien het welzijn van de werknemer.   

Ook in warehouses of logistieke hallen vragen voeten de aandacht. Hier worden per dag veel kilometers afgelegd en is er dus kans op overbelasting van de voeten, spieren en gewrichten.   

We zien in de praktijk de volgende risicocategorieën:   

  • Blessures door: slip- en struikelgevaar, van hoogte springen of stappen; 
  • Overbelasting door: veel lopen of staan, veel gewicht op de verkeerde schoenen;   
  • Verwonding door: hitte, chemicaliën, beknelling, perforatie en/of vallende objecten;  
  • Onjuiste bescherming: onjuiste demping, ventilatie en/of schoenmaat. 
werkschoenen, S3

Persoonlijke bescherming 

Naast primaire stappen in de AH-strategie blijven PBM vaak nodig. Relevante producten waarin wij kunnen voorzien zijn: 

  • Veiligheidsschoeisel  
  • Inlegzolen 
  • Sokken 
  • Enkelverstevigers 

Voorlichting & draagvlak 

Elk verwaarloosd ongemak kan het begin van een blessure zijn. Veel mensen willen niet kinderachtig zijn, maar lopen door na(ar) een blessure. Daardoor wordt de enkel zwak en wordt het risico op verzwikken of verstuiken groter. 

Zorg dat uw werknemers de ongemakken leren signaleren en melden. Door regelmatig voorlichting te geven, beseffen ze hoe belangrijk dit is. Ongemakken moeten dus niet worden gebagatelliseerd, maar aangepakt. Kijk hierbij naar de oorzaken en probeer die weg te nemen. 

Welke rol kan een PBM-adviseur hierin spelen? 

Onze PBM-adviseurs geven gericht advies op basis van de individuele werkzaamheden. Hierbij houden ze de arbeidshygiënische strategie voor ogen. Uiteraard zullen ze hierbij vooral naar de voetbescherming kijken. Soms komt het voor dat iemand niet geholpen is binnen het merk van uw voorkeur. In dat geval bieden we schoenen van andere merken aan, waardoor u alsnog een oplossing hebt. 

Veelgestelde vragen

Bedrijven worden verplicht om zelf kritisch te kijken naar hun werkomgeving en zo de risico’s te bepalen [1]. De werkgever is verplicht om het werk zo te organiseren dat het geen nadelige gevolgen voor de medewerker oplevert [2]. Artikel 5 van de Arbowet verplicht de werkgever om een RI&E op te stellen. Hierin worden de risico’s geïnventariseerd en beoordeeld en wordt er een plan van aanpak gemaakt om de risico’s beheersbaar te houden.  

  

Omdat er veel risico’s op voet en beenletsel zijn, is de veiligheidsschoen als standaard PBM volledig ingeburgerd. Het type schoeisel en klasse van bescherming schrijft de werkgever voor vanuit de risicobepaling (RI&E) of door overname vanuit de Arbocatalogus.  

Het verstrekken van doelmatige en passende PBM (Arbowet art. 3 lid b) is in relatie tot veiligheidsschoenen veelzeggend. Persoonlijke keuze afgestemd op de persoon en situatie van de persoon moet hierbij wel serieus genomen worden 

  

[1] Arbowet 1999, art. 5 

[2] Arbowet 1999, art. 3 

  

Richtlijnen en normen 

In de PBM Verordening (EU 2016/425) zijn naast de standaard eisen voor PBM enkele aanvullende bepalingen opgenomen die specifiek verwijzen naar veiligheidsschoeisel. Het gaat hierbij over (art. 3.1.2.1) eisen die gesteld worden aan ontwerp, vervaardiging of extra middelen waarbij een goede grip wordt gegarandeerd.  

  

Concreter zijn de normen die onderling door EU-lidstaten zijn afgesproken over veiligheidsschoeisel. De bekendste norm die in de praktijk concreet wordt toegepast in bedrijfsvoorschriften en procedures is de classificering S1 t/m S5 uit EN-ISO 20345.      

Ga direct naar
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl

PBM-scan  

Met onze scan inventariseren we risico’s op functieniveau. Door middel van een adviesrapport en een PBM-matrix krijgt u overzicht van de benodigde beschermingsmaatregelen.

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

E-paper, veiligheidsschoenen, s3, norm, instructie, arbo,

Gratis e-paper

Zo kies je de juiste veiligheidsschoen

Veiligheidsschoenen vereisen gedegen aandacht. Met de juiste keuze zorgt u namelijk voor meer veiligheid, comfort én productiviteit. In onze e-paper begeleiden we uw keuze van veiligheidsschoenen.

In deze e-paper…
  • Uitleg van de S-normering
  • Toelichting op bezoling
  • Advies voor comfort
  • Implementatieplan: van risico-inventarisatie tot PBM-voorlichting

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
✓ Geldig nummer Ongeldig nummer
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.