Grondig advies

Persoonlijk contact

Betrouwbare levering

Wanneer je op hoogte werkt, is vallen je grootste vijand. Hoe zorg je dat je dan toch goed door kunt werken? Op deze pagina vertellen we alles over valbeveiliging.

 Productadvies aanvragen
 
powered by Typeform


Inhoud
Typen valbeveiliging
Normeringen
Onderhoud
Training
Onze merken
Persoonlijk advies​​

Er wordt in Nederland veel en op zeer diverse plaatsen op hoogte gewerkt. Denk aan de bouw- en installatiebranche, maar ook industrie en scheepvaart en zelfs logistiek. Vallen gebeurt meestal ongecontroleerd waardoor je geen invloed hebt op hoe je terecht komt. Waarbij de één een val van 6 meter overleeft, is het voor een ander al op 3 meter fataal!

Als er nog geen veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, geldt de Arbeidsomstandighedenwet. Die zegt dat er vanaf 2,5 meter hoogteverschil er maatregelen getroffen moeten worden. Ook als dit hoogteverschil lager is, moet u soms maatregelen treffen. Namelijk wanneer er bij een val een verhoogd risico op letsel is.

Werken op hoogte
Waar moet u rekening mee houden?

Wetgeving en maatregelen om valgevaar te voorkomen

 

Hoofdbescherming
Wees zuinig op je hoofd!

Lees hier alles over type, normeringen en onderhoud

Training en Toolboxen
Train uw personeel in veilig werken. 

Hoe zorg je voor de juiste kennis en vaardigheden?

Typen valbeveiliging

Binnen de valbeveiliging kunt u de volgende disciplines onderscheiden:
Positionering
Hierbij beperkt u het werkgebied door middel van een lijn. De gebruiker bevestigt zichzelf aan een centraal verankeringspunt en stelt de lengte in op wat hij/zij maximaal nodig hebt. Zo voorkomt je dat je over de rand van een dak of plateau kunt vallen.

Bekijk in de webshop
 
Valbescherming
Je val kan gestopt worden door valbeveiliging. Dit materiaal beperkt de hoogte van de val zodat je niet op de ondergrond terecht komt. Tevens zorgt het dat de krachten van de stop beperkt blijven (binnen de 6 kilonewton). Dit is belangrijk om dat meer kracht op het lichaam ernstige verwondingen veroorzaakt! U zal, wanneer u met valbeveiliging te maken hebt, dus altijd een absorberend systeem tegen komen.  

Bekijk in de webshop
 
Klimmateriaal voor bomenonderhoud
Voor het onderhoud van bomen heb je speciaal materiaal nodig voor het veilig verplaatsen in een boom. Daarnaast werk je met speciale lijnen vanwege het doorsnijgevaar.

Bekijk in de webshop
 
Rope Access
Werken op hoogte d.m.v. touwentechniek. Een manier voor speciale werkzaamheden, mits een hoogwerker geen oplossing biedt. Deze klimtechniek is alleen geoorloofd voor professionals.
 


Deze normen horen bij valbeveiliging:

<

Voor elk productgroep is een norm geschreven:

Norm Normgebied
EN 41 Afdaalmateriaal              
EN 353-1 Meelopende met permanente ankerlijn en rails
EN 353-2 Meelopende met mobiele ankerlijn
EN 354 Veiligheidslijnen
EN 355 Schokdempers/valdempers
EN 358 Werkplekpositionering
EN 360 Valbeveiligers met automatische lijnspanner
EN 361 Harnasgordels
EN 362 Koppelingen en veiligheidshaken
EN 363 Valbeveiligingssystemen (anti valsysteem)
EN 364 Beproevingsmethoden
EN 365 Algemene eisen voor de gebruiksaanwijzing
EN 795 Verankeringspunten
EN 813 Zitgordels
EN 1496 Hijsmiddelen voor reddingsdoeleinden
EN 1497 Reddingsgordels
EN 1798 Reddingslussen
EN 1891 Kernmanteltouwen met een geringe rek
  

Onderhoud

Elke keer voordat u de materialen gebruikt, moet u deze controleren op goed functioneren en op gebreken zoals roest en rafels. Achteraf moet u de onderdelen eventueel reinigen en de beweegbare delen onderhouden. Zorg bij het opbergen na ieder gebruik voor voldoende ventilatie zodat roest geen kans krijgt.

Let op:
Gebruik nooit chloor, bleek- of schuurmiddel om uw veiligheidsharnas mee schoon te maken. Gebruik nooit elektrisch of gas aangedreven gereedschap om uw harnas of andere PBM voor valbeveiliging mee te drogen. 

Deze beschermingsmiddelen moet u minstens één keer per jaar of na een val laten controleren door een bevoegd persoon. In Nederland moet dat gebeuren door iemand die voldoende expertise heeft of die door de fabrikant speciaal toegewezen is. In België gebeurt dit door een onafhankelijke instantie.

Training

Op papier zal het allemaal moeten kloppen, maar de praktijk is weerbarstig. De uitdagingen zijn niet altijd op voorhand te voorzien. De kracht van valbeveiliging is dat het uw vrijheid beperkt. Dat betekent echter ook dat u niet alle vrijheid hebt om uw werk uit te voeren.
 
Training en ervaring is dan ook belangrijk bij dit werk. De praktijk wijst vaak uit dat onervaren gebruikers te maken hebben met de nodige irritatie en gevaarlijke situaties.

Vanuit de Arbowet artikel 8 bent u als werkgever verplicht om kennis en onderricht te geven over de risico’s en de veiligheidsmaatregelen. Het is niet alleen een plicht, maar ook van levensbelang om te weten waar u mee bezig bent. Er is dan ook een wezenlijk verschil tussen een toolbox (waarin aangegeven wordt dat u veilig moeten werken) of een training waarin getraind wordt, zodat je weet hoe het echt werkt.
Training & Toolboxen
 
 

Onze merken:

Op het gebied van valbeveiliging bieden wij diverse merken. Klik het merk aan om de bijbehorende producten in de webshop te bekijken.​
 


 

 
 

Advies

Komt u er niet uit? Bel mij dan gerust voor aanvullend advies. Ik vind het belangrijk dat u een veilige keuze maakt!

Ramon - Operational PPE-adviseur
0184-434455  info@veiliggoed.nl
 
 

Werken op hoogte
Waar moet u rekening mee houden?

Wetgeving en maatregelen om valgevaar te voorkomen

 

Hoofdbescherming
Wees zuinig op je hoofd!

Lees hier alles over type, normeringen en onderhoud

Training en Toolboxen
Train uw personeel in veilig werken. 

Hoe zorg je voor de juiste kennis en vaardigheden?

artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.