Grondig advies

Persoonlijk contact

Betrouwbare levering


Op het werk komen je voeten dagelijks vele risico’s tegen. Het gevaar dreigt van alle kanten: denk aan vallende objecten, bewegende delen, scherven of spijkers. Om deze reden zijn veiligheidsschoenen op veel werkplekken verplicht
 
 Productadvies aanvragen
 
powered by Typeform

In welke situaties gebruik je veiligheidsschoenen?
Veiligheidsschoenen zijn bedoeld voor alle werksituaties waar het risico bestaat om blessures op te lopen. Iedere werkomgeving heeft zijn eigen risico’s. Over het algemeen gesteld zijn tenen en voetzool de meest kwetsbare delen. De risico’s lopen uiteen. Denk bijvoorbeeld aan verzwikking, beknelling of perforatie. Veiligheidsschoenen bieden bescherming tegen veel risico’s en zijn leverbaar in diverse beschermingsgradaties. Hieronder leest u hoe u de juiste schoen kiest.
 

PBM-scan
Inventariseer de risico's op de werkvloer

Met een PBM-scan nemen we het risico per functie door.

 

Handschoenen
Hoe kiest u de juiste handbescherming?

Alles over normeringen, coating, vingergevoeligheid en advies

Welke schoen moet ik kiezen?

De beschermingsklasse wordt aangegeven met een S-normering, volgens de volgende indeling:
X = aanwezig   O = optioneel
 
Beschermingsklasse: SB S1 S1P S2 S3 S4 (laars) S5 (laars)
Veiligheidsneus x x x x x x x
Gesloten hiel   x x x x x x
Anti-statische eigenschappen   x x x x x x
Energie absorberende hak   x x x x x x
Vloeistofdicht / afstotend       o x x x
Geprofileerde loopzool             o
Penetratie bestendige tussenzool     x   x   x

Veiligheidsneus
Biedt bescherming aan de tenen, tegen bijvoorbeeld vallende voorwerpen.

Gesloten hiel
Dit beschermt je hiel tegen allerlei vormen van impact. Denk aan schuivende materialen of voertuigen. Daarnaast beschermt het tegen beknellen van de hiel.

Anti-statische eigenschappen
In tegenstelling tot gewone schoenen, creëren schoenen met anti-statische eigenschappen vrijwel geen extra statische electriciteit. Wanneer je in aanraking met elektronische componenten komt, dan lopen deze componenten het risico om beschadigd te raken. Dat komt vanwege de statische elektriciteit die zich normaal gesproken ontlaadt via de schoen. Met anti-statische eigenschappen voorkom je dat.

Vloeistofdicht
Deze eigenschap verhindert dat er (schadelijke) vloeistoffen in de schoen kunnen komen. De schoen is zo ontworpen dat regenwater en schadelijke vloeistoffen die op de schoen komen niet naar binnen kunnen maar afvloeien van de schoen. Hierbij spelen zowel het ontwerp van de schoen, als de gebruikte materialen een belangrijke rol.
Energie-absorberende hak
Een hak met deze eigenschap geeft impact (bijvoorbeeld tijdens het lopen) niet volledig door aan de voet, maar dempt deze waardoor de drager meer comfort ervaart.

Geprofileerde loopzool
Door een geprofileerde loopzool ontstaat er betere grip op de ondergrond. Dit is deels vergelijkbaar met het ontwerp van een autoband: gladde banden zonder profilering voeren vocht lastiger af, waardoor bij natte ondergrond slipgevaar optreedt. Met een geprofileerde loopzool ontstaat een betere afvloeiing van vocht en vuil wat uiteindelijk een betere grip oplevert en het gevaar van uitglijden beperkt.

Penetratiebestendige tussenzool
Een penetratiebestendige tussenzool is een voorziening in de loopzool die verhindert dat zich scherpe voorwerpen door de zool naar binnen werken. Deze voorziening kan een dunne stalen plaat zijn. Modernere technieken maken gebruik van materialen als Kevlar. Hiermee kan gewicht worden bespaard, en een betere flexibiliteit van de zool worden behouden.

Bescherming: niet te weinig én niet teveel!

We zien vaak dat medewerkers niet de bescherming krijgen die past bij hun werkzaamheden. Denk aan zwaar veiligheidsschoeisel in de logistiek. Of kaplaarzen op de bouw.

Het is belangrijk om de schoenen die je draagt af te stemmen op het werk dat je doet. Voor droog binnenwerk waarbij je veel loopt, is een lichtgewicht schoen die goed ademt vaak de beste keuze. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een S1- of S1P-schoen. Ben je heel de dag buiten aan het werk en wil je naast een goede bescherming ook droge voeten houden, dan ligt een S3-schoen of een S4-, S5-laars het meeste voor de hand.

Onze merken

Elke branche vraagt om een eigen bescherming, het maakt veel verschil of je de schoenen nodig hebt voor in de bouw, of bijvoorbeeld binnen in een logistieke hal. Neem voor het juiste advies, afgestemd op úw werkzaamheden, contact met ons op! Er zijn veel verschillende merken veiligheidsschoenen. De meest bekende merken hebben wij voorradig of zijn snel leverbaar zoals Atlas, Bata, Elten, Emma, Grisport, Redbrick, Sixton Peak. Klik op de logo's om de bijhorende schoenen te bekijken.

 

Type zool kiezen

De bezoling is een belangrijk onderdeel. Grip en weerstand tegen uitglijden zijn hierbij belangrijke zaken. De oppervlakte van het profiel, de profieldiepte maar ook het materiaal waarvan de zool is gemaakt spelen een rol. Ook hierbij is het nuttig om rekening te houden met het werk dat je ermee wilt doen. In de praktijk is er een brede keuze uit bezoling.

De eisen voor slipweerstand liggen vast in de normering EN-ISO-20345. Dit wordt uitgedrukt in SRA, SRB of SRC (waarbij de letters SR staan voor Slip Resistance). Het testen van de grip wordt bij verschillende situaties beoordeeld.
  • Bij SRA wordt met een bepaald soort reinigingsmiddel op een keramische ondergrond de slipweerstand beoordeeld van de hiel en in eenzelfde situatie ook die van de gehele zool.
  • De SRB test wordt op dezelfde manier uitgevoerd, alleen wordt dan getest met een olieachtige substantie op een metalen ondergrond.
  • Schoeisel dat zowel aan de SRA- als aan de SRB-testen voldoet, wordt SRC-schoeisel genoemd. Alle testen worden uitgevoerd op een vlakke ondergrond.
Ten slotte worden er soms specifieke beschermingseisen aan een schoenzool gesteld voor afwijkende omstandigheden. Deze eigenschappen zijn binnen de gestelde eisen voor de S-normering niet verplicht, maar kunnen als optie worden toegevoegd. Onderstaand hiervan enkele voorbeelden:
M            Wreefbescherming
HI           Tegen hitte isolerende zool
CI           Tegen koude isolerende zool
WR         Weerstand tegen water
AN          Enkelbescherming
CR          Snijweerstand upper (bovenzijde)
HRO       Contactweerstand loopzool tegen hitte (300º C gedurende 60 seconden)

Zo zit je werkschoen comfortabel:

Je schoenen moeten goed zitten. Het is erg vervelend om dag in dag uit op oncomfortabele schoenen te lopen. Bij twijfel is het dan ook raadzaam om een schoen te passen. Neem daarbij je werkzaamheden in acht.

De maat vormt het belangrijkste aspect in comfort. Krappe schoenen zijn ongezond en bovendien erg oncomfortabel. Bij te grote schoenen gaat je voet schuiven en zorgt dit voor blaren en zweetvoeten.

Zorg ook voor de juiste breedtemaat (afhankelijk van het fabricaat zijn er verschillende opties).

Advies

Komt u er niet uit? Bel mij dan gerust voor aanvullend advies. Ik vind het belangrijk dat u een veilige keuze maakt!

Batina - Operationeel PBM-adviseur
0184-434455   info@veiliggoed.nl
 

PBM-scan
Inventariseer de risico's op de werkvloer

Met een PBM-scan nemen we het risico per functie door.

 

Handschoenen
Hoe kiest u de juiste handbescherming?

Alles over normeringen, coating, vingergevoeligheid en advies


artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.