Grondig advies

Persoonlijk contact

Betrouwbare levering


Veel gehoorproblemen ontstaan tijdens het werk. Vaak ontdekt men dat te laat en houd je daar je leven lang last van. Gehoorbescherming is dus essentieel! Bovendien is het verplicht om vanaf 85dB gehoorbescherming op de werkplek te dragen. Probleem of uitdaging? Graag denken we met u mee.
 
 Productadvies aanvragen
 
powered by Typeform

Inhoud:
Soorten gehoorbescherming
Belangrijke aspecten
Wet- en regelgeving
Advies


De juiste keuze
Er zijn diverse oplossingen om uw oren te beschermen. Elk van deze concepten heeft specifieke voordelen en beperkingen en dus ook toepassingen. Deze zijn niet zomaar uitwisselbaar. Bovendien is de efficiëntie van deze gehoorbeschermingen sterk afhankelijk van correct gebruik en onderhoud.

Het belangrijkste is dat u uitgaat van het arbeidsvolume op de werkplek. Dit kunt u zelf ook meten met een app. De gehoorbescherming moet dit volume terugbrengen naar een veilig niveau. Onze PBM-adviseurs helpen u om de juiste gehoorbescherming voor u en uw werknemers selecteren.


 

Gehoorschade
Schadelijk geluid is een sluipend risico

Informatie over veiligheidsmaatregelen, wetgeving en geluidsmetingen

 

Handschoenen
Hoe kiest u de juiste handbescherming?

Alles over normeringen, coating, vingergevoeligheid en advies

 

PBM-scan
Inventariseer de risico's op de werkvloer

Met een PBM-scan nemen we het risico per functie door.

 
 

Soorten gehoorbescherming

Wegwerp gehoorbescherming 
Demping: 10-15dB.
Webshop

De meest bekende en eenvoudige gehoorbescherming zijn de wegwerp oorplugjes. Deze worden tussen de vingers fijn gerold en in het oor aangebracht. Eenmaal aangebracht zal het plugje weer uitzetten en beschermt deze zo het trommelvlies. 

Oorplugs
Demping: 15-25dB
Webshop

Deze oordopjes gaan langer mee. Ze dempen zo’n 20 decibel en hebben een ingebouwd filter waardoor schadelijk geluid buiten wordt gehouden. U blijft echter wel de belangrijkste geluiden horen. Afhankelijk van het gebruik kunt u een specifiek filter kiezen.

Gehoorbescherming op maat 
Demping: +/- 25dB
 Webshop

Elke gehoorgang is anders. Daardoor kan er vaak toch geluid ‘doorlekken’. Aangemeten gehoorbescherming (ofwel otoplastieken) worden helemaal op jouw oor aangepast. Het sluit de gehoorgang perfect af en zit bovendien erg comfortabel. Daarnaast is het slijtvast zodat het tot wel 6 jaar kan meegaan. Ook deze gehoorbescherming is met ingebouwd filter beschikbaar. Hierdoor pikt u belangrijke signalen en gesprekken wel op. Het is belangrijk om de werking regelmatig te testen aangezien de gehoorgang kan groeien. Meer info over aanmetingen vindt u hier.

Oorkappen
Demping: <25dB
Webshop

Oorkappen sluiten het gehele oor af en bieden zo een goede bescherming. De oorkappen zijn met verschillende demping leverbaar of zelfs met ingebouwde speakers. De oorkappen zijn er ook in een model die op een helm bevestigd kunnen worden. Als u een helmplicht heeft kunt u zo de gehoorbescherming toch op de juiste manier dragen. 
 

Belangrijke aspecten van uw keuze

Comfort
Het draagcomfort van gehoorbescherming is erg belangrijk. In de praktijk blijkt er weinig draagvlak voor het gebruik. Veel gehoorbescherming wordt als oncomfortabel ervaren. Daarom is het belangrijk om bij de keuze ook na te denken over het draagcomfort, zodat het draagvlak verhoogd kan worden. 

Onderhoud
Het is belangrijk om de kwaliteit van gehoorbescherming te borgen. Het zou zonde zijn als blijkt dat de gehoorbescherming zijn werk niet deed. Daarom is goed onderhoud van deze PBM noodzakelijk. De gehoorbescherming kan verontreinigen door oorsmeer. Verzuim van onderhoud kan ontsteking veroorzaken. Daarnaast kan het de bescherming verminderen. Voortdurend checken en schoonmaken is dus belangrijk. Voor duurdere gehoorbescherming zoals otoplastieken kunt u een (gratis) lektest laten doen.
 

Wet- en regelgeving

De basisgrens ligt op 80 decibel. Met dit volume mag men 8 uur per dag werken zonder gehoorbescherming. Met elke stijging van 3 decibel klinkt het geluid dubbel zo hard en mag je dus de helft werken zonder gehoorbescherming. Gehoorbescherming moet er op gericht zijn om het arbeidslawaai terug te dringen onder de 80 decibel.

Vanaf 85 decibel is gehoorbescherming verplicht. De werkplek moet duidelijk gemarkeerd worden met het teken van verplichte gehoorbescherming.

Ook hebben medewerkers het recht om een gehoortest te laten afnemen door een deskundige. 
Hoe moet u schadelijk lawaai aanpakken?

Advies

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de verdere mogelijkheden? Bel mij gerust voor aanvullend advies. Ik vind het belangrijk dat u een veilige keuze maakt!

Batina - Operationeel PBM-adviseur
0184 434 455  info@veiliggoed.nl
 
 

Gehoorschade
Schadelijk geluid is een sluipend risico

Informatie over veiligheidsmaatregelen, wetgeving en geluidsmetingen

 

Handschoenen
Hoe kiest u de juiste handbescherming?

Alles over normeringen, coating, vingergevoeligheid en advies

 

PBM-scan
Inventariseer de risico's op de werkvloer

Met een PBM-scan nemen we het risico per functie door.

artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.