Kou tijdens het werk is oncomfortabel, maar soms onvermijdelijk. Denk aan weg- en waterwerken in de wintermaanden of werk in de offshore waar vocht en wind voor heel lage temperaturen zorgen. Ook zijn er productieruimten of koelcellen waar het structureel koud is. 

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen temperatuur en gevoelstemperatuur; als het harder waait, voelt het kouder aan. De gevoelstemperatuur wordt dan ook berekend aan de hand van temperatuur en windkracht. Dit gebeurt onder andere op de site van het KNMI. 

Risico's 

In de meeste gevallen is kou hooguit oncomfortabel. Toch zijn er situaties die ook risico’s kunnen opleveren: 

  • Onderkoeling: Een gezonde lichaamstemperatuur ligt tussen de 35,5 °C en 37,8 °C. Officieel spreken we van onderkoeling als je lichaamstemperatuur onder de 35 °C zakt. De lichaamstoestand wordt kritiek onder de 32 °C. Op dat moment komt de stofwisseling in gevaar.  
  • Bevriezing: Bij temperaturen onder de 0 °C kunnen kwetsbare lichaamsdelen, zoals je neus, vingers en oren, bevriezen. Dit kan zo ernstig zijn dat een deel van het ledemaat afsterft (koudeletsel). 
  • Verkoudheid en griep zijn geen direct gevolg van koude omstandigheden. Wel gaat je weerstand omlaag omdat je slijmvliezen minder goed doorbloed zijn. Bovendien moet je lichaam harder werken om warm te blijven.  
Koude

Drielagensysteem 

Door laagjes op te bouwen met daartussen stilstaande lucht wordt extra isolatie gecreëerd. Bij bescherming tegen kou werken we volgens het beproefde drie-lagensysteem: 

  1. Wind- en waterdichte laag: wind en water hebben invloed op de gevoelstemperatuur. Het is dus belangrijk om dit tegen te houden. Zorg wel dat deze laag ventilerend is, anders wordt de (regen)jas van binnenuit nat. 
  2. Isolatielaag: dit kan al met een trui of fleecevest. Deze houden lucht en dus warmte vast waardoor je warm blijft. 
  3. Thermolaag: Deze laag neemt transpiratie op en voert deze af. Dit is noodzakelijk omdat transpiratie erop gericht is om je lichaam af te koelen. Deze basislaag voorkomt dat je te snel afkoelt tijdens het zweten. Zeker in de winter is dit een belangrijk onderdeel van je kleding. 

Persoonlijke bescherming  

Over het algemeen moet een werkgever een werknemer extra kleding aanbieden wanneer de temperatuur onder de 15 graden daalt. Dit is een richtlijn, dus niet wettelijk vastgesteld, tenzij dit in een CAO geregeld is. Afhankelijk van de werkzaamheden kunt u kiezen uit de volgende beschermingsmiddelen:  

  • Buitenkleding/doorwerkkleding  
  • Thermo-onderkleding  
  • Muts of helmmuts  
  • Gevoerde handschoenen
  • Gevoerde schoenen of laarzen  
  • Thermosokken
  • Nek-col: veilig alternatief voor de sjaal, die kan blijven haken achter (draaiende) voorwerpen


Bij extreme kou:  

  • Overhandschoenen: voor een wind- en waterdichte laag 
  • Balaklava  
  • Ruimzichtbril: beschermt tegen windchill en sneeuwblindheid 

 

Houd bij dit alles altijd rekening met het gegeven dat er met ‘winterartikelen’ soms nieuw gevaar ontstaat. Een polyester col is misschien heerlijk warm en comfortabel, maar onverantwoord in combinatie met machines of las- en slijpwerkzaamheden.

Huisstijl kleding

Welke rol kan een PBM-adviseur hierin spelen? 

Onze PBM-adviseurs hebben in veel verschillende werkomgevingen meegedacht over werkkleding. Door technische ontwikkelingen wordt kleding breder inzetbaar en steeds comfortabeler, zoals multinorm softshellsjacks. Ook biedt werkkleding kansen voor uw uitstraling, zoals huisstijlkleuren, bedrukkingen en logo’s.  

Ga direct naar
Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl

PBM-scan  

Met onze scan inventariseren we risico’s op functieniveau. Door middel van een adviesrapport en een PBM-matrix krijgt u overzicht van de benodigde beschermingsmaatregelen. 

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?