Grondig advies

Persoonlijk contact

Betrouwbare levering


Het hoofd is een kwetsbaar deel van het lichaam. Wanneer het hoofd beschadigt, kan dit fatale gevolgen hebben. Op veel werkplaatsen loopt je hoofd gevaar. Denk niet alleen aan vallende voorwerpen, maar ook aan stoten, schampen, hete metaalspetters, chemicaliën of spanningsboog. De juiste bescherming kan deze gevaren het hoofd bieden. 
 
 Productadvies aanvragen
 
powered by Typeform
 
Waar moet je op letten bij de keuze van een helm?
Werkt u in de bouw, het groen of de offshore? Elk soort werk vereist een specifieke bescherming. Op basis van de gevaren kunt u de juiste hoofdbescherming selecteren.

Op deze pagina benoemen we de eigenschappen van verschillende types. Voor meer achtergrondinformatie kunt u terecht bij onze PBM-adviseurs.

Normeringen helmen

Klik op de gegevens om de bijbehorende producten in onze webshop te bekijken.
Norm Toelichting
EN 397 Industriële veiligheidshelmen
EN 812 Industriële stootpetten
EN 14052 Industriële veiligheidshelmen met een hoog beschermingsniveau
EN 12492 Helmen voor bergbeklimmers
EN 50365 Elektrisch isolerende helmen voor gebruik bij laagspanningsinstallaties
 

Type Helmen

Hieronder vindt u verschillende type hoofdbescherming. Hierbinnen kunt u kiezen uit bescherming voor specifieke risico’s, als bijvoorbeeld werken met laagspanning of verhoogd risico op laterale (zijwaartse) impact.

Stootpetten - EN 812
Stootpetten zijn herkenbaar als baseballcap of als bumpcap. Deze petten beschermen tegen stilstaande objecten. Bij hangende of bewegende objecten moet een veiligheidshelm worden gebruikt. Kies bij twijfel ook altijd voor een veiligheidshelm.
Bekijk onze stootpetten
 
Industriële veiligheidshelmen - EN 397
Deze helmen beschermen tegen een groter aantal gevaren dan een stootpet. Veiligheidshelmen worden veel gebruikt in de bouw, in onderhoudswerk, in de petrochemie en op plaatsen waar met kranen wordt gewerkt zoals bouwplaatsen of havenbedrijven.
Bekijk onze veiligheidshelmen
 
Klimhelmen - EN 12492
We zien steeds meer klimhelmen verschijnen op werkplaatsen. Dat heeft te maken met het hogere draagcomfort. Het grootste verschil met een industriële veiligheidshelm is dat er standaard een kinband op zit. Deze laat pas los bij 500 Newton. Hierdoor kunnen klimhelmen niet gecertificeerd worden volgens de EN 397 en andersom. Laat je bij deze keus dan ook even goed adviseren!
Bekijk onze klimhelmen

Overige typen hoofdbescherming
 • Haarnetjes: in sommige sectoren zijn haarnetjes verplicht. Bijvoorbeeld in de foodsector ter hygiëne. Maar ook om te voorkomen dat de haren door bewegende delen gegrepen worden.
 • Mutsen: beschermen het hoofd tegen koude.
 • Capuchons: beschermen tegen vloeistoffen en koude.
 • Laspetten: beschermen tegen lasspetters
 • Monnikskappen: beschermen tegen lasspetters
Combinatie
Soms is een combinatie van diverse hoofdbescherming gewenst. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidshelm + gehoorkappen of een lashelm + monnikskap.
 

Comfort helmen

Helmen kunnen het werkcomfort beperken. Daarom is comfort een belangrijk aandachtspunt. Hoofdbanden moeten zo ergonomisch mogelijk worden vormgegeven. Zo worden de drukpunten zo comfortabel mogelijk verdeeld. Een helm die pijn doet, wordt immers niet gedragen.
 
Er zijn helmen beschikbaar met ventilatieopeningen, om de luchtcirculatie binnen de helm te bevorderen, zodat het zweten kan worden tegengegaan.
Ook zijn er speciale zweetbanden beschikbaar, die het draagcomfort verhogen.
 

Personaliseren & huisstijl

Helmen worden vaak voorzien van een beeldmerk. Dit kan met een tampondruk of een helmsticker.
 • Bij helmstickers is het van cruciaal belang dat er speciale lijm en verf worden gebruikt. In verkeerde lijm, verf of zelfs inkt van een stift zitten componenten die het kunststof van de helm aan kunnen tasten.
 • Helmen voorzien van een tampondruk is alleen mogelijk vanaf een bepaalde afname. Dit gebeurt namelijk machinaal, en de instelkosten van deze machines zijn dusdanig hoog, dat dit voor enkele stuks prijstechnisch niet te realiseren is.
 • Helmstickers worden op voorhand besteld en op voorraad gelegd. Wanneer er een nieuwe helm wordt besteld, wordt de helmsticker aangebracht en uitgeleverd.
Meer info
 

Onderhoud & Levensduur

Door de helm goed te onderhouden, wordt de levensduur verlengd. De veiligheidshelm reinig je met lauw water en een zachte doek. Gebruik geen oplos- of schuurmiddelen. De zweetbanden en binnenwerken kunnen in de meeste helmen worden vervangen. Mocht u de helm niet meer schoon krijgen, dan is dit vaak een signaal dat deze vervangen moet worden.

De levensduur van de helm is afhankelijk van het materiaal waar de helm van is gemaakt. Veiligheidshelmen worden meestentijds gemaakt van thermoplasten en duroplasten. Thermoplasten zijn kunststoffen die bij bepaalde temperaturen, in vloeibaar-plastische toestand, gevormd kunnen worden. Duroplasten daarentegen zijn kunststoffen die tijden het persen onder hoge druk thermisch verharden. Dit is een chemische reactie waarbij de gebruikte kunststof zijn uiteindelijke hardheid verkrijgt.
 
Thermoplastische eigenschappen:
 • Algemeen goede chemische resistentie
 • Minder bestand tegen zonlicht dan duroplasten
 • Minder bestand tegen hitte dan duroplasten
 • Tamelijk gevoelig voor ‘veroudering’
 • Redelijke tot goede bestendigheid tegen koude
 
Duroplastische eigenschappen:
 • Zijn chemisch resistent over een ruim gebied
 • Hebben zeer goede uv-bestendigheid (lassen)
 • Zijn uitstekend bestand tegen hitte
 
De Arbeidsinspectie hanteert de maximale levensduur voor:
 • Helmen van polyethyleen (Thermoplasten): 3 jaar, na productiedatum
 • Helmen van ABS (Thermoplasten): 5 jaar, na productiedatum
 • Glasvezel versterkt polyester (Duroplasten): 10 jaar, na productiedatum
De fabrikant vermeldt de productiedatum in de helmschaal. Het beste is om de helm op te slaan op een droge, donkere, koele plaats. Door het leggen in direct zonlicht (UV-licht), veroudert het kunststof van de helm sneller. Lees altijd de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant. Hierin dient de fabrikant aan te geven hoe de uiterste gebruiksdatum is vast te stellen.

Advies

Komt u er niet uit? Bel mij dan gerust voor aanvullend advies. Ik vind het belangrijk dat u een veilige keuze maakt!

Maurits - Operationeel PBM-adviseur
0184-434455    info@veiliggoed.nl
 
 

Schoenen
Hoe kies je de juiste werkschoenen?

Productadvies over normen, merken, comfort en kwaliteit!

 

Succesverhalen
Klantcases

Lees hier hoe wij onze klanten blij maken

artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.