Grondig advies

Persoonlijk contact

Betrouwbare levering


Kleding is een belangrijk onderdeel bij het beschermen tegen allerhande arbeidsrisico’s. Het bedekt immers het grootste deel van het lichaam. Ook de delen die niet door helm, schoen of handschoen wordt bedekt. Hierbij kun je denken aan werkoveralls, maar ook aan broeken, jassen, regenkleding en doorwerkkleding.
 
 Productadvies aanvragen
 
powered by Typeform

Door de samenstelling en eigenschappen van het doek geeft genormeerde bedrijfskleding passende bescherming. Denk aan het beschermen tegen open vuur, thermische gevaren van lasprocessen, vlamboog en chemicaliën. Ook heeft kleding een belangrijke functie in zichtbaarheid. Denk aan werken in het donker of langs de weg. Beschermende kleding kan dus tegen allerlei soorten risico's beschermen.

Beschermende kleding
Onmisbaar in de strijd tegen arbeidsrisico's

Alle informatie over normen, onderhoud, huisstijl, enzovoorts.

Adembescherming
Bescherming tegen schadelijke stoffen en dampen

Alle informatie over filtering, normen en hulp bij de juiste keuze

  

De belangrijkste normeringen bij beschermende kleding:

<

EN ISO 20471 (2014) Hoge zichtbaarheid in fluorescerende kleuren.
Afhankelijk van de regelgeving zijn er verschillende klassen:

- Klasse 1: vergt 0,14 m2 fluorescerend oppervlak en 0,10 m2 reflecterend oppervlak.
- Klasse 2: vergt 0,50 m2 fluorescerend oppervlak en 0,13 m2 reflecterend oppervlak.
- Klasse 3: vergt 0,80 m2 fluorescerend oppervlak en 0,20 m2 reflecterend oppervlak.


(Atex): EN1149-5 (2008) Statische elektriciteit
Elektrostatisch eigenschappen (Antistatische norm) bestaat uit de volgende onderdelen:

- EN1149-1: Oppervlakteweerstand
- EN1149-2: Elektrische weerstand door een materiaal (verticale weerstand)
- EN1149-3: Beproevingsmethoden voor de meting van het ladingverval
- EN1149-4: Testmethode voor het kledingstuk (norm is in ontwikkeling)
- EN1149-5: Prestatie-eisen

Kleding die voldoet aan deze norm kan veilig worden gedragen in een omgeving waar de kans op een explosieve atmosfeer bestaat, en zorgt ervoor dat er geen statische energie in de kleding wordt opgebouwd die een ontstekingsbron kan vormen.


EN11612 (2008) (Voorheen EN531) Hittebestendig
Deze norm legt de eisen vast voor beschermkleding voor werknemers blootgesteld aan hitte en vlammen, met uitzondering van lassers en brandweerlui. Het bestaat dan ook uit een aantal testen:

A (ISO 15025) beproevingsmethode voor beperkte vlamverspreiding: A1 of A2
B (ISO 9151) Bepaling van de warmtegeleiding bij blootstelling aan vlammen. Klasse B1-B3
C (ISO 6942) Thermische weerstand: Klasse C1-C4
D (ISO 9185) bescherming tegen spetters van gesmolten aluminium. Klasse D1-D3
E (ISO 9185) bescherming tegen gesmolten ijzer. Klasse E1-E3
F (iso 12127) bescherming tegen contacthitte. Klasse F1-F3
Optioneel WNN (EN 343). Waterdichtheid en waterdoorlaatbaarheid. Klassen 1-3

Staat er een letter niet genoemd, of is de klasse “0” dan is de laagste waarde niet gehaald. Of de test is niet uitgevoerd; de kleding biedt dan geen bescherming tegen deze specifieke eigenschap die met die letter wordt aangeduid.

De EN ISO 11612 is de opvolger van de EN 531.


NEN-EN 50286:1999 Laagspanning
Beschermende kleding bij laagspanninginstallaties. Deze norm is van toepassing op kleding ter bescherming van personen die in een elektrische omgeving werkzaam zijn, waarbij de nominale spanning ligt tussen de 500V a.c. (wisselstroom) of 750V d.c. (gelijkstroom).


EN ISO 11611:2007 Beschermende kleding voor gebruik bij het lassen en verwante processen.
Deze norm legt de vereisten vast voor lasserskleding. Het betreft hier kleding die bij normale temperaturen een hele dag (8 uur) gedragen kan worden en bescherming biedt tegen kleine spatten van gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en uv-straling. Het bestaat dan ook uit een aantal testen.
 • A: ISO 6942: Thermische weerstand: Uitgedrukt in klasse 1 of 2: duidt aan hoelang het doek warmte tot bepaalde temperatuur tegen kan houden.
 • B: ISO 9150: Weerstand tegen kleine spetters van gesmolten metaal: Uitgedrukt in klasse 1 of 2: geeft een indicatie hoeveel druppels vloeibaar metaal de stof kan dragen voor dat het metaal door de stof druppelt.
 • C: ISO 15025: beproevingsmethode voor beperkte vlamverspreiding. Uitgedrukt in beschermingsniveau A1 of A2. Deze testen worden uitgevoerd op nieuwe stof en op stof die 50x gewassen is.
 • D: EN 1149-2: Isolatie tegen elektrische doorgang wordt gemeten. 
Als alle testen worden behaald, heeft de hoofdnorm klasse 1. Wanneer voor A en B (de test ISO 6942 en ISO 9150) beide klasse 2 worden behaald, dan geldt klasse 2. Om gecertificeerd te worden met de EN ISO 11611-norm moet werkkleding voldoen aan de volgende eisen: 
 • Kleding die aan deze norm voldoet moet altijd voldoen aan de voorwaarden gesteld in de norm ISO 13688.
 • Zakken aan de buitenzijde moeten voorzien zijn van een klep die aan beide zijden 10 mm breder is dan de zak. Met een uitzondering voor zakken op het been, die achter de zijnaad geplaatst zijn en die een opening hebben van 75 mm of minder (meterzakken).
 • Verticale zakken onder de heupen met een hoek van 10 graden of minder hoeven ook geen klep te hebben.
 • Doortasten moeten altijd voorzien zijn van een klep of klittenband, ook wanneer deze verticaal geplaatst zijn.
 • Metalen sluitingen moeten aan de binnenzijde of buitenzijde verdekt zijn.
 • Plooien e.d. moeten vermeden worden.
 • Halsopeningen moeten gesloten zijn.
 • De maximale afstand tussen knopen is 15 cm.
EN ISO 11611 is de opvolger van EN 470-1. 


EN 14058 Beschermende kleding in koele omgevingen >5° C
De isolatie bestaat uit vijf onderdelen.
a) Thermische weerstand (klasse 1-3);
b) Luchtdoorlatendheid op alle doeklagen samen;
c) Waterdichtheid: (optioneel);
d) Thermische isolatie getest middels bewegende mannequin. Vermeld als Icler. (Optioneel);
e) Thermische isolatie getest middels statische mannequin. Vermeld als Icle. (Optioneel).


EN 342:2004 Beschermende kleding in koude omgevingen <5° C
Deze norm legt vereisten en testmethoden vast voor kledingstukken voor bescherming tegen een koude omgeving, gekenmerkt door een combinatie van vochtigheid, wind en een luchttemperatuur lager dan -5° C.

Geeft de isolatiewaarde van het model aan. Deze waarde geeft aan hoelang iemand bij een bepaalde temperatuur in deze kleding kan werken. Dit is geen bepaalde klasse, maar kan elke waarde zijn. 
Xgeeft de luchtdoorlaatbaarheid van de kleding aan. Voor deze waarde zijn 3 klassen: klasse 1 tot en met 3. Bij klasse 1 laat het kledingstuk de meeste lucht door en bij klasse 3 de minste.
geeft de waterdampweerstand van het kledingstuk aan. Deze waarde bestaat uit 3 klassen, klasse 1 tot en met 3. Klasse 1 heeft de hoogste waterdampweerstand en klasse 3 de hoogste.


Chemicaliën: EN 13034+A1
Deze norm beschrijft beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën (type 3) en chemicaliën in nevelvorm (type 4) inclusief producten die een gedeelte van het lichaam beschermen (type PB = Parts of body). Verkrijgbaar in verschillende types die de niveaus van bescherming aangeven. Wegens de complexiteit van het artikel dient u een zorgvuldige keuze te maken en informatie in te winnen.


EN 343 Waterdicht, beschermende kleding tegen regen 
X-waarde: Waterdichtheid. Klasse 1-3
Y-waarde: Doorlaatbaarheid waterdamp. Klasse 1-3
In warme omgevingen is het belangrijk dat ook de Y-waarde een hogere klasse heeft. Dit omdat het ademend vermogen zorgt voor een betere afvoer van transpiratie.

De EN 343-norm valt onder 'autocertificering'. Dit houdt in dat het product door de fabrikant zelf gecertificeerd mag worden en het hoeft dus niet door een testinstituut goedgekeurd te worden. Het enige risico dat de drager loopt is namelijk dat hij nat wordt en dat is niet levensbedreigend. Wanneer deze norm in combinatie met andere normen wordt gebruikt, dan wordt wel de gehele combinatie van normen door het testinstituut gecontroleerd.
 
 

Doeksamenstelling en doekgewicht

De samenstelling van het doek en de daarbij behorende beschermende eigenschappen hangt samen met de volgende aspecten: 

- Doekgewicht (gram/m2);
- Verhoudingen % van gebruikte grondstoffen;
- Wijze van confectie en weving;
- Toevoeging van bepaalde vezels, veredelingstechnieken en chemische bewerkingen.

Comfort
Naast het bepalen van de juiste bescherming is het behouden van een zo hoog mogelijk draagcomfort belangrijk. Draagcomfort is een optelsom van soepelheid, warmte -en vochtregulatie en de wijze waarop een kledingstuk is geconfectioneerd.  

Sommige doeksoorten (o.a. Nomex en Aramide-soorten) hebben uitstekende beschermende eigenschappen, maar een disbalans in draagcomfort. De zeer slechte warmte en vochtregulatie is het meest voorkomend probleem.  

De variëteit aan doeksamenstellingen met bijbehorende normeringen is divers. Onze PBM-adviseurs kunnen per situatie bepalen welke oplossing passend is in uw situatie.  

Onderhoud beschermende kleding

Goed en periodiek onderhoud is noodzakelijk om bescherming te behouden en de levensduur van de kleding te verlengen. Houd hierbij altijd de wasvoorschriften aan! Industriële reiniging heeft hierbij de voorkeur. Dit soort reiniging borgt de beschermende eigenschappen.

De garantie van bescherming in relatie tot bewassing ligt tegenwoordig verankert in de desbetreffende EN of ISO-norm. Bij brandvertragende en High-Vis kleding is dit het meest relevant. De producent is verplicht in haar productspecificaties aan te geven op maximaal hoeveel wasbeurten er is getest met behoud van beschermende eigenschappen. Bijvoorbeeld: max. 50 wasbeurten op EN ISO 11612. De eis van de open vlamtest (ISO 15025) dat de vlam dooft binnen 10 seconden is hierbij behaald.  

Monitoring en re-applicatie 
Het bewaken van het aantal wasbeurten kan dankzij het aanbrengen van een barcode in ieder kledingstuk. Bij onze reinigings-partner voor reiniging wordt dit geregistreerd. Bij het bereiken van de maximaal aantal wasbeurten wordt de kleding in overleg afgeschreven zodat de veiligheid gegarandeerd wordt. 

Kleding die (beperkte) bescherming dient te bieden tegen spat chemicaliën (EN 13034) dient periodiek gereappliceerd te worden. Door bewassing verdwijnt de door de fabrikant aangebrachte finish. Door dit niet opnieuw aan te brengen wordt schijnveiligheid in de hand gewerkt.  Een speciale fluor-carbonfinish behandeling is nodig om ervoor te zorgen dat vloeistoffen gemakkelijk afparellen van de stof.   

 

Beschermende kleding in huisstijl

Ook zijn er mogelijkheden om specifieke klantwensen in te vullen bij genormeerde kleding. Met name door met doekkleuren te spelen kan kleding worden verkregen passend bij de huisstijl.

Bij brandvertragende en multinorm kleding kunnen enkel aanpassingen worden gedaan die binnen de modelnorm vallen.
 

Onze merken

 
  
 
  
 

Referenties

 

Advies

Komt u er niet uit? Bel mij dan gerust voor aanvullend advies. Ik vind het belangrijk dat u een veilige keuze maakt!

Mark - Operationeel PBM-adviseur
0184 434455  info@veiliggoed.nl
 
 

Gevaarlijke stoffen
Chemische stoffen kunnen een groot risico vormen.

Alle informatie over categorieën, wetgeving en effectieve maatregelen

Adembescherming
Bescherming tegen schadelijke stoffen en dampen

Alle informatie over filtering, normen en hulp bij de juiste keuze


artikelen geselecteerd

^
U gebruikt Internet Explorer in compatibiliteitsweergave. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning. U kunt de compatibiliteitsweergave uitschakelen door op het tandwiel icoontje te klikken en vervolgens op het menu item "Instellingen voor Compatibiliteitsweergave" te klikken. Vink het vakje "Alle websites met de compatibiliteitsweergave weergeven" uit. Klik op sluiten.