Onze PBM-adviseurs hebben al veel organisaties geadviseerd over adembescherming. We hebben hiermee dan ook veel ervaring opgebouwd. Heeft u adembescherming nodig? Laat u gerust helpen door onze adviseurs!

Op de werkplek kan de lucht verontreinigd zijn, wat risico‘s oplevert voor longen en andere organen. Maskers met bijbehorende filters zijn hiervoor een belangrijk beschermingsmiddel. De juiste keuze is afhankelijk van het type stof waarmee u werkt. Hieronder geven we een korte samenvatting van de mogelijkheden.

Diverse filters

Door de grote diversiteit aan stoffen zijn, is de keuze voor goede bescherming erg lastig. Sterker nog: een verkeerde keuze kan fatale gevolgen hebben. Daarom is het van groot belang om een weloverwogen en een juiste beslissing te nemen. Adembescherming wordt opgesplitst in twee soorten filtering: die van gassen en dampen en van stofdeeltjes. De werking van deze filters verschillen van elkaar. Hieronder leest u de verschillen.

Bescherming tegen stofdeeltjes
Het filteren van stoffen werkt onder andere door middel van statisch geladen vezels in een filterdoek. De stofdeeltjes die door het ademen in het masker worden gezogen, worden aangetrokken tot deze vezels en blijven daaraan hangen. De schone gefilterde lucht gaat door het masker heen en wordt vervolgens ingeademd. Wanneer het filter vol is, merk je dat doordat het lastiger wordt om door het filter te ademen.

Bescherming tegen gassen en dampen
Het filteren van gassen en dampen werkt volgens een heel ander principe. In een cassette, die aan een masker kan worden vastgemaakt, zit een actieve kool. De vervuilde lucht die wordt ingeademd, wordt door dit actieve kool gezogen. De moleculen van de gevaarlijke dampen hechten zich aan deactieve kool, waarna de schone lucht wordt ingeademd. Wanneer het filter vol is, zullen de moleculen worden ingeademd. Gas- of dampfilters hebben dus maar een beperkte capaciteit.  

Combinatiefilters
Er zijn ook filters beschikbaar die beschermen tegen beide risico’s.

Adembescherming - 1

Normeringen

 

Norm Beschrijving
EN136 + C1/C2 Volgelaatmaskers
EN137 Persluchttoestel
EN138 Zelfaanzuigende adembeschermingsmiddelen
EN139 Slangentoestellen (vervangen door EN 14593-1 en 2 + EN 14594)
EN140 + C1 Half- en kwartmaskers
EN141 Gasfilters
EN143 + A1/C1/C2 Deeltjesfilters (P1-3)
EN149 + A1 Filterende halfmaskers tegen deeltjes (FFP1-3)

 

Protectiefactoren

Helaas sluit niet elk masker even goed aan op elk gezicht. Daarom lekt ieder masker altijd een beetje. Volgens de geldende regels mag het beschermingsmiddel niet te veel lekken. De lekkage wordt bepaald door het vaststellen van de NPF-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe minder lekkage en hoe beter de bescherming. 

Comfort 

Om werknemers te motiveren voor het gebruik van adembescherming, is comfort erg belangrijk. Dit doet u door het gebruik van: 

  • Lichtgewicht materialen 
  • Een zo laag mogelijke ademweerstand  
  • Een goede bevestiging aan het hoofd 

Kies bij langdurig en intensief gebruik voor een airbelt of perslucht in plaats van een halfmasker met filter. 

Bekijk ons assortiment

Ga direct naar

Meer informatie?

Onze adviseurs helpen u graag of maken desgewenst graag een afspraak.

Tel: +31 184 434 455
Mail: info@veiliggoed.nl

Advies

De selectie en samenstelling van adembescherming vereist erg veel zorgvuldigheid. Neem uw risico-inventarisatie of arbocatalogus als uitgangspunt en laat u adviseren door onze PBM-adviseurs, die veel ervaring hebben in verschillende werksituaties. Zo voldoet u aan de wet- en regelgeving en kunt u bovendien de werkveiligheid waarborgen. 

Julian Bal – Strategisch PBM-adviseur

Gratis poster

Veilig werken met fijnstof, gas en dampen

Op welk mailadres wilt u deze poster ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
✓ Geldig nummer Ongeldig nummer
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis e-paper

Veilig werken met stof, gas en dampen

Op welk mailadres wilt u de E-paper ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
✓ Geldig nummer Ongeldig nummer
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.