Topper of sopper?

05/11/2019

Vocht, gladheid en kou. Een regenbui is wel het laatste dat je kunt gebruiken als je de klus moet klaren. Het is heel onprettig om in de regen te werken. Maar waarom is dat eigenlijk? 

Doordat je kleding nat wordt, verliest het z’n isolerende werking: je krijgt het koud. Als de kleding verzadigd is met vocht, ben je bovendien een stuk zwaarder. Dit zijn twee zaken die je werk onnodig zwaar maken. 

regenkleding, pbm, workwear

Regenkleding is dus een mooie uitvinding om te voorkomen dat je kletsnat wordt. Toch zit er een ‘maar’ aan. Wordt het werk er daadwerkelijk comfortabeler van? We bespreken 3 niveaus in regenkleding waar je uit kunt kiezen:

1. Regenkleding van PVC

Jazeker: dit is een budget-oplossing. Maar in de juiste situaties doet het z’n werk: het houdt regen tegen. Als je niet al te kritisch bent, is dit een oplossing voor kleine buitjes. Het nadeel kent iedereen: vroeg of laat ben je toch nat: of door de regen, of door je eigen zweet.

Hoe dat komt? PVC ventileert niet. En zeker in een werksituatie verliest je lichaam vocht. Dit type regenkleding is dus niet geschikt voor zwaar werk.

Waarom adviseren we het dan soms wel? Bepaalde werknemers hoeven slechts kort in de regen te lopen: een korte inspectie of even naar de bus lopen; in zo’n geval is PVC een afdoende oplossing.

2. Regenkleding van PU

Nu een niveautje dieper: Heb je regelmatig met een serieuze bui te maken? Draag dan genormeerde regenkleding. Dit type voldoet aan de EN343: dat betekent dat het getest is op het doorlaten van water en damp. Deze kleding is in 3 klassen beschikbaar: van standaard tot extreem waterdicht. In de hoogste klasse kun je ermee onder de douche zonder dat je nat wordt!

Het tweede voordeel is de ventilatie. Dus hoewel het vocht van buiten tegenhoudt, laat het toch vocht van binnenuit door. Hierdoor werk je een stuk comfortabeler! Het blijft een kwetsbare stof: in zware werksituaties kan dit materiaal slijten of scheuren.

pbm, ppe, regenkleding

3. Regenkleding van Flexothaan

Het kan nog beter: flexothaan heeft ook een PU-coating, maar is flexibeler. Hierdoor draagt het prettig, maar is het ook bestand tegen scheuren. Dit is heel belangrijk bij het aan- en uittrekken. De naden en ritsen van deze kleding zijn allemaal verdekt of getapet waardoor er ook op kwetsbare delen geen water of andere vloeistoffen binnenkomen.

Dit type regenkleding is goed te vergelijken met de menselijke huid: het houdt water tegen, maar ademt wel. En dat is heel belangrijk als je intensief werk verricht.

Extra normeringen

Wat als u in vochtige werkomstandigheden ook andere taken uitvoert, zoals slijpen of werkzaamheden in het donker? Dan kunt u kiezen voor een multinorm regenkleding. Die kan de volgende bescherming bevatten:

  •        Vlamvertragend
  •        Anti-statisch
  •        Chemisch bestendig
  •        Hoge zichtbaarheid (Europees of RWS)
  •        IEC 61482

 

 

Extra tips

Kun je regenkleding bedrukken?
Wij adviseren om regenkleding niet te bedrukken. Dit kan namelijk de kwetsbare stof beschadigen waardoor de waterwerende werking vermindert.

Hoe behandel je je kleding?
Netjes drogen en ventileren: hiermee blijft het veel langer goed

Hoe weet ik of mijn regenkleding genormeerd is?
EN343, PBMKijk in het label van je regenkleding. Het plaatje met het parapluutje betekent dat de kleding genormeerd is volgens de EN343.

 

Al deze informatie kunnen de keuze best complex maken. Heeft u speciale eisen op het gebied van veiligheid of uitstraling? Vraag dan aanvullende informatie op bij onze PBM-adviseurs.

PBM-adviseur

Klik hier voor contact met

Theo Bezuijen
PBM-adviseur

              

PBM-adviseur

Klik hier voor contact met 

Alexander Oudshoorn
PBM-adviseur

 

« naar overzicht