Een tweede huid?

08/10/2019

Zo creëren wij een comfortabele overall

In onze vorige blog noemden we 3 redenen om zuinig te zijn op je personeel. Wij zien bij veel bedrijven dat werknemers jarenlang dezelfde kleding dragen. De selectie is ooit gemaakt op basis van veiligheidseisen. Uiteraard is dit te prijzen. Maar… volgen we ook de ontwikkelingen en innovaties op dit gebied? Want er is een hoop te winnen op het gebied van comfort in de kleding.

Hoe maak je kleding comfortabel? We noemen vier aspecten:

comfort werkkleding

Stofsamenstelling

Er zijn heel veel verschillende stofsamenstellingen. Samen bepalen die de veiligheid en het comfort. Neem bijvoorbeeld Nomex. Deze stof wordt al meer dan 50 jaar gebruikt. Supersterk, maar wel stug. In de loop der jaren zijn er inmiddels alternatieven die een stuk comfortabeler zijn. Deze nieuwe overalls zijn soepeler en zorgen voor meer ventilatie. Zo zal de drager zijn werkkleding met meer plezier dragen.

Flexibel

Soepelheid en flexibiliteit zijn belangrijke aspecten bij werkkleding. Meer bewegingsvrijheid geeft een vrijer gevoel en zorgt voor meer productiviteit. Soepelheid kan te maken hebben met de weving (bijvoorbeeld: Keper of Satijn weefsel) en uiteraard met de dikte van een stof.

Isolatie

Dat laatste bepaalt uiteraard ook de isolatie. Draag je het hele jaar één type overall? Zorg dan voor een soepele weving in combinatie met de juiste stofsamenstelling. Kies je voor winter- en zomervarianten? Dan zijn de wensen af te stemmen op de temperaturen en luchtvochtigheid.

Testen

Bij implementeren van kleding is het belangrijk om voor- en nadelen te laten ondervinden door de drager. De feedback wordt dan gebruikt om een pakket te optimaliseren. Tevens ontstaat er draagvlak voor de kleding (heel belangrijk!).

PBM-adviseurZoekt u een nieuw kledingpakket? Dan weet u nu met welke aspecten u rekening moet houden!

Christian van de Vreede
PBM-adviseur

« naar overzicht