Drie fatale denkfouten

03/07/2019

“Ik draag PBM dus ik ben beschermd”. Helaas is veilig werken vaak een illusie. PBM wordt vaak verkeerd ingeschat en daar kom je pas achter als het te laat is. Alexander Oudshoorn en Christian van de Vreede bespreken 3 denkfouten die ze regelmatig tegenkomen:

  1. Dit kan wel eventjes onbeschermd
  2. Mijn PBM beschermt mij tegen alle gevaren
  3. Mijn PBM-pakket wordt al jarenlang netjes beheerd

werkveiligheid, pbm

PBM adviseur

PBM-adviseur2

PBM-adviseur
Alexander Oudshoorn

PBM-adviseur
Christian van de Vreede 

 

1. Dit kan wel eventjes onbeschermd

Alexander: “Eventjes slijpen. Dat kan wel zonder PBM… De meeste ongelukken ontstaan ‘eventjes’. Werknemers onderschatten het gevaar van slijpen en gebruiken geen PBM. Maar het risico van ‘eventjes’ slijpen is net zo groot als lang slijpen. Het duurt alleen korter. Maar in dat korte moment is er net zo veel gevaar!”

Christian: “Het gevaar is zelfs groter. Als je zo gehaast bezig bent, ben je niet geconcentreerd op netjes en veilig werken. Het risico op fouten wordt daarmee extra groot. Werknemers voelen geen drang om zich te beschermen, omdat ze geen direct risico ervaren. Denk aan schadelijk lawaai of giftige dampen. En vaak duurt dat ‘eventjes’ langer dan gepland, waardoor je organen ongemerkt slijten”.

Alexander “Over giftige dampen gesproken: wat dacht je van mensen die netjes hun adembescherming gebruiken, maar op vrijdagmiddag gewoon op de vervuilde werkplek laten slingeren. Het eerste wat ze maandagochtend doen, is een masker opzetten dat verzadigd is met giftige dampen…”

 

"Als je zo gehaast bezig bent, ben je niet geconcentreerd op netjes en veilig werken"

2. Mijn PBM beschermt mij tegen alle gevaren

Christian: “PBM ziet er van zichzelf robuust en betrouwbaar uit. Ik ben zo geneigd om die handschoen aan te trekken tijdens de klus. Maar kijk ik eerst wel eventjes of die passen bij mijn werkzaamheden?”

Alexander: “Die verantwoordelijkheid ligt ook bij de leidinggevende. Vaak verantwoorden zij zich met “Ja, maar hij heeft toch netjes z’n overall aan?” Maar kijk je naar de eigenschappen van die overall, dan blijkt dat die helemaal niet zo veilig is als dat lijkt. Het is dus zaak om de eigenschappen van elke PBM te kennen.

Christian: “Het is de interpretatie van veilig werken. Het enige voordeel van schijnveiligheid, is dat je zelfverzekerd aan het werk bent. Maar eigenlijk is het levensgevaarlijk. Denk aan valbeveiliging: een lijn + demper voor 8 meter hoogte. Daar loop je dan op 6 meter hoogte met een compleet pakket om je lijf. Maar zodra je valt, val je gewoon te pletter.”

 

"Het enige voordeel van schijnveiligheid is dat je zelfverzekerd aan het werk bent. Maar eigenlijk is het levensgevaarlijk"

3. Mijn PBM-pakket wordt al jarenlang netjes beheerd

Alexander: “Het is een illusie dat je achterover kunt leunen. PBM moet je frequent tegen het licht houden. Er zijn namelijk twee aspecten die telkens veranderen. Het eerste is de wetgeving: het is niet de vraag of PBM voldeed bij aankoop, maar of hij voldoet op deze plek en op dit tijdstip. Het tweede is de gebruiker: paste die valbeveiliging destijds bij je gewicht, nu heb je een buikje gekregen. Heb je netjes oordoppen aangemeten, na een aantal jaar is je gehoorgang veranderd. Even opnieuw controleren dus. “

Christian: “Ook als PBM niet worden gebruikt, zijn ze niet eindeloos houdbaar. Schoenzolen kunnen bijvoorbeeld gaan uitharden. Hierdoor hebben ze niet meer het optimale beschermingsniveau. Dan denk je dat je nog een setje hebt staan, maar dan vergis je je. Het is dus belangrijk om je PBM periodiek te keuren. Alleen zo weet je zeker dat ze daadwerkelijk beschermen.”

Alexander: “Vergeet het aspect van draagcomfort niet. De kwaliteit van PBM gaat achteruit waardoor het comfort vermindert. Maar ook al zou die constant blijven: de werknemer wordt kritischer. Z’n weerstand om PBM te dragen wordt groter. Kijk dus voortdurend of er een comfortabeler variant is met dezelfde bescherming.”


"Twee aspecten veranderen voortdurend: de wetgeving en de eindgebruiker"

 Kortom: PBM-beleid moet leven. Het is een cliché, maar het is niet voor niets een cliché. Het is van levensbelang. Kruip in de huid van je medewerker. Of nog beter: in de jas van je medewerker. Ga in zijn schoenen staan en werk een uurtje mee. Wees kritisch en ga er nooit vanuit dat het wel meevalt.

Alleen zo kunnen we effectief beschermen.

PBM adviseur

PBM-adviseur2

PBM-adviseur
Alexander Oudshoorn

PBM-adviseur
Christian van de Vreede

« naar overzicht