Het verhaal achter STRIPING

14/06/2019

 

"Uit het oog, uit het hart"

Een bekend gezegde. Het geeft mooi weer hoe wij als mensen in elkaar zitten. Het gezegde wordt te pas en te onpas gebruikt. Het houdt in dat mensen aan je denken zolang je opvalt en in beeld blijft. Zowel figuurlijk als letterlijk gezien.

Hoe is dat bij u op de werkvloer? Hebt u de werknemers in beeld? Ik zie veel mogelijkheden op het gebied van zichtbaarheid van uw werknemers. Maar hoe? Laten we inzoomen op de reflectiestriping.

RWS EN-ISO-20471Beeld: SIOEN


Reflectie volgens de normering
In sommige situaties is zichtbaarheid van levensbelang. Denk bijvoorbeeld aan wegwerkzaamheden in de nacht. Een goede zichtbaarheid verkleint hier het risico op dodelijke incidenten. Dit geldt natuurlijk ook in mist of barre weersomstandigheden.

Reflectie is in deze gevallen puur functioneel van aard en duidelijk aanwezig. Afhankelijk van het werk dat er wordt verricht, zijn hier voorschriften voor. Een bekende normering is bijvoorbeeld de EN-ISO-20471, een algemene veiligheids- en kwaliteitsnorm.

Voor de uniformiteit heeft Rijkswaterstaat de “Richtlijnen en Specificaties voor veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden” opgesteld. Hierin is precies voorgeschreven welke klasse striping moet worden toegepast, welke vorm en welke achtergrondkleur. We korten dit vaak af tot de ‘RWS-signalisatie’.

Dit soort signalisatiekleding wordt gedragen door alle typen wegwerkers (A- en N-wegen) en werkers aan het spoor. Alle kleding moet hierbij gesloten worden gedragen, om de herkenbaarheid van de striping op afstand te waarborgen.

Striping, zichtbaarheid veiligheidskleding

Reflectie zonder normering

Anders wordt het als reflectie vrijblijvend is. De tijd van saaie, donkere werkkleding is al een tijdje voorbij. Herkenbaarheid wordt steeds belangrijker. Dat kan met kleuren, maar ook met reflectiemateriaal. Het nut van reflecterende details in bijvoorbeeld de kleding, maar ook in helmen of schoenen wordt nog vaak onderschat.

Wat betekent die herkenbaarheid dan? Denk aan onderscheid van functies, bedrijfshulpverleners, Technische Dienst, etc. Zo is in één oogopslag duidelijk met wie u te maken hebt.

Sommige werknemers voelen zich met striping net een agent of vuilnisman. Maar striping kan ook modieuzer. Veel fabrikanten nemen standaard in een kledinglijn al reflectiemateriaal op, soms heel subtiel met een randje op de mouw of over de schouder. Het geeft (werk)kleding vaak een net wat sportievere uitstraling. Bij grotere productieaantallen is het mogelijk om zelf een model te ontwerpen. Ook hierbij kun je reflecterende elementen naar voorkeur plaatsen.

Zicht houden op de eigen mogelijkheden

Het gaat te ver om in deze blog een uitputtend overzicht te geven van de mogelijkheden. Wilt u zicht krijgen op wat er voor u mogelijk of verplicht is? Neem dan contact op. Ik zie er naar uit om u inzicht te geven in de opties om uw werknemers zichtbaar te houden!

PBM-adviseur Alexander

 

Alexander Oudshoorn
PBM-adviseur

« naar overzicht