Offshore: Efficiënt beschermd

06/11/2018

offshore doorwerkpakIk ben altijd al geïnteresseerd geweest in de offshore. Tijdens mijn vorige baan kwam ik veel bij bedrijven die offshore windparken bouwen. Ze krijgen het steeds drukker, want er worden steeds meer windparken gebouwd en die moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Tijdens de bouwfase, maar ook na ingebruikname, zijn er mensen aanwezig voor installatie en onderhoud. Het aantal transfers zal daardoor ook verder toenemen.

Inmiddels is het koude seizoen  begonnen. De omstandigheden op zee vereisen hierdoor steeds meer bescherming. Het koude zeewater verhoogt de risico’s op onderkoeling bij een val overboord. Ook wind en regen hebben impact op je werkveiligheid. Kortom: voordat je offshore aan de slag gaat, zijn er vele zaken die je moet checken. Gelukkig hebben de meeste offshorebedrijven veiligheid hoog op de prioriteitenlijst staan.

EN ISO 15027

Maar wat heb je nodig om dit werk veilig te kunnen uitvoeren?

  1. Een goed sluitende overall of werkpak
  2. Een reddingsvest  dat voldoet aan SOLAS normering en minimaal 275N drijfvermogen
  3. Veiligheidsharnas; hiermee kan je jezelf goed zekeren en veilig werken op hoogte
  4. Veiligheidsschoenen die voldoet aan de S3 normering en SRC. Hiermee heb je een water- /vloeistofdichte schoen met voldoende antislip eigenschappen. Ook moet het beschermen tegen beknelling of vallende objecten
  5. Veiligheidshelm inclusief kinband. Dit beschermt tegen stootgevaar en vallende objecten. De kinband zorgt ervoor dat de helm niet van je hoofd af waait
  6. PLB, mocht je te water raken, dan helpt dit apparaat dat je teruggevonden kan worden.
  7. Zekeringen voor je tools; want deze wil je niet laten vallen
  8. In geval van watertemperaturen onder de 12 graden; een suit dat voldoet aan de normering EN ISO 15027. Deze normering geeft aan hoelang je beschermd kan worden in koud water

Een ideale oplossing

Een hele paklijst. En elke categorie heeft zijn eigen unieke oplossingen. Lastig en complex om samen te stellen. Zeker omdat je sommige PBM over elkaar heen moeten dragen. Echter, er bestaat een ideale oplossing: een combinatie van veiligheidsharnas, reddingsvest, sluitend overall (EN ISO 15027) en hoge zichtbaarheid. Een ideaal alternatief voor losse PBM.

valharnas reddingsvest

Waarom? Het verschil zit hem voornamelijk in veiligheid en comfort. Losse PBM beperken je bewegingsvrijheid waardoor je minder productief bent. Daarnaast beperken losse PBM je zichtbaarheid omdat ze over de high-vis kleding worden gedragen. In dit combinatie-suit zijn de PBM er ín verwerkt waardoor ze de zichtbaarheid niet beperken.

"Maak complexe keuzes altijd met de veiligheidskundige"

Het tweede voordeel is dat je het suit zelf samenstelt: je bepaalt zelf welke PBM’s wel of niet meegenomen worden. Je kiest bijvoorbeeld of er een reddingsvest in verwerkt wordt en welk drijfvermogen het heeft. Daarnaast is het beschikbaar als vest, jas of zelfs compleet doorwerkpak.

PBM-adviseur

En… dan moet je nog steeds kiezen. Maak je keuze daarom altijd met je veiligheidskundige. Regelmatig komen we bij klanten langs om zelf een scan van de werksituatie te maken. Dat is de beste manier om het pak samen te stellen. Geïnteresseerd? Vraag dan meer informatie bij mij op.

Jacob Verheij
PBM-adviseur
j.verheij@veiliggoed.nl

 

« naar overzicht