Het is herfst!

23/10/2018

Het is tot nu toe prima weer geweest. Toch zien we al tekenen dat het weer omslaat: in de ochtend is het al kouder en het zicht wordt minder door mist en beslagen ruiten. Hierdoor moet je voorzorgsmaatregelen treffen, die te maken hebben met grip- en slipgevaar en met zien en gezien worden. Zeker bij het werken op hoogte zijn weersomstandigheden heel belangrijk. Hier zijn namelijk de meeste risico’s te verwachten.

werken in de regen

Mist en regen

Mist en harde regen belemmeren het zicht. Zeker als het schemert. Hoge zichtbaarheid is enorm belangrijk en gelukkig eenvoudig toe te passen. Denk daarbij niet alleen aan jezelf: je hebt een opstelplaats gemaakt voor je ladder, maar die is voor het verkeer slecht te zien. Naast het dragen van kleding met hoge zichtbaarheid, moet je dus ook je werkplek beschermen en zichtbaar maken.

Zichtbaarheid kan overigens ook beperkt worden door bladeren, waterplassen of sneeuw. Zorg dus voor een goed zichtbaar looppad of werkplek.

Gladheid

Er is weinig voorstellingsvermogen nodig om te bedenken wat bladeren op een vochtig dak of een natte, stalen balk voor risico’s met zich meebrengt. Om te lopen  heb je al meer grip nodig. Maar ook om je vast te houden of materialen niet te laten vallen.
 
Kou doet ook iets met je handen: hoe kouder het wordt, des te lastiger het is om iets stevig vast te houden. Zorg dus voor handschoenen  die warm en waterafstotend zijn die je extra grip geven.

werken in de herfst

Storm

Bij werken op hoogte vormt wind een gevaarlijke factor. Zorg ervoor dat je kleding dicht en vast zit, zodat je geen wind vangt, maar ook dat je een helm draagt met kinband om afwaaien te voorkomen. Wind heeft ook impact op kranen en hun last. Deze kunnen beide onverwachte bewegingen maken, waardoor je ergens vanaf wordt gestoten of bekneld raakt.

De Arbowet geeft aan dat er bij windkracht 6 tot een hoogte van 10 meter gewerkt mag worden. Vanaf windkracht 7 is dat nog maar maximaal 3 meter hoogte. Onweert het? Zoek beschutting in een gebouw of bouwkeet die geaard is! Blijf weg van steigers en ga vooral niet onder een boom staan.

Onderhoud je materiaal

Ben je veilig thuis gekomen? Gelukkig. Tijd om je kleding en PBM te onderhouden. Zorg ervoor dat je natte materialen op een natuurlijke manier drogen. Niet op een kachel, want dan droogt het uit en verliest het z’n (sterke) eigenschappen. Zo kom je veilig de herfst door. Werk ze!

pbm-adviseur stefan
Stefan de Wit
PBM-adviseur

 

 

 

« naar overzicht