Werken in de kou

10/10/2018

Laat uw medewerkers niet in de kou staan

Merkt u het ook? De dagen worden korter; de zomer is voorbij! En hiermee is ook weer een einde gekomen aan de uitzonderlijk hoge temperaturen van de afgelopen maanden. Temperatuur speelt een grote rol tijdens het uitvoeren van het werk. Op warme dagen hadden we behoefte aan verkoeling.

Warme werkkleding

Na zonneschijn komt regen

Met de komende wintermaanden voor de deur is het goed om na te denken over hoe we met koud en nat weer omgaan. Het is een veelgehoord misverstand: “trek maar een dikke jas aan, dan zit het wel goed!” Maar dat is niet de juiste oplossing. Met een klein beetje extra aandacht voor uw kleding kunt u zich beter en comfortabeler beschermen!

De juiste opbouw

De basis voor warme kleding ligt in de opbouw ervan. Men vergeet vaak dat de juiste volgorde begint met (thermo)onderkleding die goed aansluit. Zo blijft u droog en comfortabel en wordt er veel lichaamswarmte vastgehouden.

De tweede laag bestaat uit thermische kleding die voor de extra isolatie zorgt. Daarbij is het belangrijk dat vocht gemakkelijk naar buiten toe kan worden afgevoerd. 

De derde (buitenste) laag is de eerste bescherming tegen weer en wind. Deze laag moet vocht van buiten weren, maar vocht van binnenuit kunnen afvoeren. Dit is ook de laag die tegen andere risico’s kan beschermen. Denk aan normeringen voor vlamvertragendheid of hoge zichtbaarheid. 

Elke laag heeft zijn eigen functie, en ze zijn alle drie onmisbaar voor een goede bescherming.

Werkkleding winter

Geef het handen en voeten

Naast de kleding zijn ook andere beschermende producten van groot belang. Er zit een duidelijk verschil tussen zomer- en winterhandschoenen, ongevoerd en gevoerd schoeisel, werkbroeken voor de zomer en dikkere varianten voor de winter. 

We zien nogal eens dat men op een natte winterdag werkt met handschoenen die vochtdoorlatend zijn. Met verkleumde vingers tot gevolg. Een thermohandschoen met vergelijkbare bewegingsvrijheid is snel gevonden! Met een beetje extra aandacht voorziet u uzelf en/of uw medewerkers van die producten die het werk duidelijk aangenamer maken. 

Ook regenkleding wordt vaak verkeerd gebruikt. Denk aan een PVC pak dat als standaard regenkleding wordt ingezet. Zelfs na licht werk zit er meer vocht aan de binnenzijde dan aan de buitenzijde. Een PVC pak kan een prima oplossing zijn, maar wat gaat u er in doen? 

Met wat extra aandacht bij de voorbereiding kunt u een betere oplossing bieden. En de goede oplossing betaalt zichzelf altijd terug!

Warm aanbevolen

PBM-adviseur AlexanderDe voorraden winterkleding liggen weer klaar. Neem voor een warm onthaal en passende oplossingen contact met ons op!

PBM-adviseur
Alexander Oudshoorn

« naar overzicht