Vallend gereedschap...

28/09/2018

 

Zweethandjes, nog effe iets afmaken, snel, en dan naar huis...

Herkenbaar? Je bent op het dak bezig. Zonnepanelen plaatsen of vloerdelen aan het leggen. Maar wanneer je met groot materiaal loopt te sjouwen, heb je geen zicht op wat er allemaal gebeurt. Per ongeluk laat je iets vallen. Die beugel, hamer, baksteen of doos met schroeven vliegt door de lucht en...

Valbeveiliging gereedschappen

...Met weinig voorstellingsvermogen zie je wat er allemaal mis kan gaan. Wat mij betreft te veel en vooral te luguber om allemaal op te sommen. 

Even wat cijfers:

In 2015 werden 210 medewerkers geraakt door een vallend voorwerp en 500 medewerkers door een wegschietend voorwerp. Het was daarmee bijna de grootste oorzaak van de arbeidsongevallen op de bouwplaats. Recentere onderzoeken en bronnen laten zien dat er een kleine 1000 ongevallen te wijten zijn aan vallende en wegschietende voorwerpen. Dat zijn er 5 per dag! 52% van de geraakte slachtoffers moet naar de huisartsenpost en 47% zelfs naar de spoedeisende hulp. Vallende voorwerpen veroorzaken dus al snel letsel. Best wel iets om even serieus over na te denken!

Vallende voorwerpen veroorzaken 5 ongevallen per dag!

Valbeveiliging gereedschap

Wat sjouwen we allemaal mee?

Wist je dat een voorwerp dat van 14m hoog valt en op 6m hoogte ergens tegen aankomt, dan met 59km/h nog 20m verder terechtkomt? Als we kijken wat er allemaal meegenomen wordt, is dat tussen de 3kg en 6kg aan PBM's: kleding, schoenen, helm, oorkappen, maar ook gereedschapsriemen, portofoons, telefoons en 5kg aan gereedschap: hamers, sleutels, elektrisch gereedschap enz.

Dan heeft een lintje spannen om je steiger niet veel effect…

Tijd voor de oplossing.

Bij rol- en gevelsteigers past men een schoprand toe die voorkomt dat er iets van de steiger afvalt. En de PBM? Wanneer we van persoonlijke beschermingsmiddelen spreken, denk je meteen aan jezelf beschermen. Maar in dit geval gaat het over het beschermen van je collega’s.

Nu is er een nieuwe ontwikkeling die zich richt op het borgen van gereedschappen en bevestigingsmiddelen. In de markt wordt er steeds meer over nagedacht. Hierdoor zijn er nu oplossingen met flexibele koorden, klemmen, klittenband en magnetisme. Een prima manier om je zaken te borgen!

Denk eens na!

Denk eens na over jouw taken. Wat zou er mogelijk kunnen vallen? Er zijn vele praktische manieren om dit te voorkomen. Ideeën nodig? Laten we dan samen jou werkvloer verkennen om samen te kijken wat het beste bij jullie past.

pbm-adviseur stefanHet valt niet altijd mee als er iets valt! Maar... er zijn oplossingen!

Stefan de Wit
PBM-adviseur

« naar overzicht