Safety&Health@Work

05/04/2018

Van kopzorgen naar ontzorgen


U bent zuinig op uw personeel. U zorgt voor goede voorzieningen en beschermingsmiddelen. En u wijst ze op de risico’s. Maar hoe veiliger het wordt, hoe meer administratieve druk er ontstaat. Hoe voorkomt u deze kopzorgen? Hoe blijft u bij uw Core Business? Hoe kunt u veiligheid uit handen geven?


Video: VeiligGoed op de beurs

Hierover spraken we met diverse veiligheidskundigen op de Safety&Health@Work 2018. In onze stand stond ‘Ontzorging’ centraal. In de dagelijkse praktijk zien we namelijk dat veel PBM-oplossingen het werkgemak belemmeren. Dat het risico door onkunde niet wordt opgelost. Dat persoonlijke veiligheid niet centraal staat, maar dat het gaat om indekken van verantwoordelijkheden. En dat willen we ten allen tijde voorkomen.

Luisteren
Wat belemmert het juiste gebruik van PBM en veiligheidskleding? Welke logistieke ongemakken spelen op de werkvloer? Hier spreken we op de SHW-beurs met u over. Alleen door goed te luisteren, kunnen we passende oplossingen aandragen. Zo maken we bewust veilig werken weer eenvoudig. Want als je niet uitkijkt, creëren goedbedoelde maatregelen het tegenovergestelde. 

“Pas op dat je PBM's geen gevaar vormen!”

PBM-adviseur Patrick VerheijPersoonlijke BelemmeringsMiddelenFall Protection For Tools
Patrick
 Verheij: “Pas op dat PBM’s geen gevaar vormen. Als je helm afvalt, wanneer je op grote hoogte werkt, levert dat ongelukken op. Als je door je gehoorkap geen (brand)alarm meer hoort, heb je echt een probleem. De nieuwste ontwikkelingen lossen veel van deze issues op.” Patrick vindt het belangrijk dat PBM geen Persoonlijke BelemmeringsMiddelen worden. ”Er zijn tal van oplossingen die dit voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de  Fall Protection for tools. Deze zorgt dat je helm, gereedschap of telefoon gezekerd zijn. Het werkt prettig en het zit zeker niet in de weg. Of gehoorkappen met speakers die belangrijke signalen toch doorlaten.”

Comfortabel werken
Ook comfort is een onderdeel van ontzorgen. Wij zien het als een onmisbaar aspect bij veiligheid omdat het klachten voorkomt en draagvlak creëert voor het juiste gebruik. Om dit bewustzijn te laten landen, deelden we gratis sokken van EMMA Safety Footwear uit. Wij horen vaak klachten over de comfort van veiligheidsschoenen. Sokken zijn een belangrijk onderdeel van het voetklimaat omdat het transpireren en drukplekken voorkomt. Met sokken maken we voetbescherming dus comfortabeler. Daarnaast presenteerden we een overall voor diverse toepassingen. SIOEN slaagt er in om de brandwerende stof toch comfortabel te maken, evenals bij een nieuw Multinorm-overhemd. Zo realiseren we dat veiligheidskleding geen kopzorgen veroorzaakt.

PBM-adviseur CoertBewust veilig
PBM-adviseur Coert de Jongste vindt bewustzijn een voorwaarde voor veiligheid. “40% van de PBM’s worden verkeerd gebruikt! Daarom bieden we in samenwerking met fabrikanten veiligheidstoolboxen. Daarbij staan we stil bij de arbeidsrisico’s, de oplossingen, het gebruik en het onderhoud van kleding en PBM.” Maar ook uitgebreide trainingen zijn mogelijk. Coert initieerde onlangs samen met 3M een training voor veiligheidskundigen in de offshore. “Dit stimuleert het juiste gebruik en waarborgt je persoonlijke veiligheid.” 3M start binnenkort met trainingen voor werken op hoogte. Dat kan op de trainingslocatie in Zwijndrecht, maar ook gewoon op de eigen werkvloer.”

“40% van de PBM’s wordt verkeerd gebruikt!
Daarom zijn trainingen echt onmisbaar”

Ontzorging creëert veiligheid
Wij zien ontzorging dan ook als een belangrijke factor in persoonlijke veiligheid. Dat doen we niet alleen met kleding en PBM, maar met ook advies en diensten zoals reparatie, bewassing en recycling. In de afgelopen tijd deden we ervaring op met het kledingonderhoud van een groot chemiebedrijf. De veiligheidskleding blijft zo in goede, genormeerde staat en de medewerkers kunnen zich concentreren op hun eigen taken. Maar ook bij het einde van de levensduur kunnen we kleding laten recyclen tot andere producten. Gemeente Hardinxveld-Giessendam koos bijvoorbeeld voor een recyclebaar kledingpakket. Zo zijn ze een mooi, duurzaam voorbeeld voor de inwoners.

Circulaire werkkleding duurzaam

Duurzame oplossingen
Ook in dat opzicht denken we dus graag mee. We zien steeds meer vraag naar milieuvriendelijke kleding of PBM. Op onze SHW-stand presenteerde EMMA Safety Footwear haar 6 circulaire modellen. Een bewijs dat duurzaamheid niet alleen een ambitie, maar ook daadwerkelijk een feit is. Overigens zien we diverse opties voor duurzaamheid. Naast circulariteit is recycling ook een prima optie. Bovendien vinden we dat kleding en PBM zo lang mogelijk mee moeten gaan. Met stevige kleding en goed onderhoud voorkomen we bovenmatige productie en dus een belasting op het milieu.

Geen kopzorgen meer
Wij helpen u dus met veilig werken zonder kopzorgen. Met onze kennis en ervaring bieden we oplossingen die persoonlijke veiligheid garandeert. Zonder de administratiedruk te verhogen. Zonder logistieke uitdagingen te creëren. Want daar dragen wij de zorg voor. Denk bijvoorbeeld aan een PBM-scan, onze PBM-store of koelartikelen die de oplossing vormen tegen heat stress.

Wij hebben een klein tipje van de sluier opgelicht. Wilt u meer weten over ontzorging? Neem dan contact op met een van onze PBM-adviseurs


Safety

 

Safety&Health@Work
11 & 12 april Ahoy Rotterdam

 

 

« naar overzicht